El ‘Plan de Choque por la Ciencia y la Innovación’ pretén col·locar la ciència, l’R+D+I i el talent, en el centre de l’estratègia de la recuperació econòmica, possibilitant la generació d’indústries i empreses d’alt valor afegit.

És per això que inclou 17 mesures entorn de 3 eixos principals:

I contempla inversions per import de 1.056 milions d’euros, dels quals 396,1 es mobilitzaran aquest any i la resta, a 2021.

Aquest pressupost es canalitzarà a través d’ajudes directes al sistema de ciència i innovació, tant a les institucions científiques com a l’R+D+I de sectors empresarials estratègics, als que cal afegir 508 milions en préstecs en condicions avantatjoses a empreses innovadores, a partir dels nous instruments de promoció de l’R+D+I privada.

 

Mesures d’impacte amb capacitat tractora.

El pla es concentra en aquelles mesures d’impacte de molt curt termini amb capacitat tractora per impulsar una recuperació ràpida del nostre sistema de ciència i innovació.

A més, aquest pla està dissenyat per alinear-se i complementar-se amb les reformes i programes a mitjà i llarg termini del ‘Plan de Inversiones y Reformas para la recuperación de la Economía’ que el govern d’Espanya enviarà a Brussel·les, per finançar a través del Fons de Recuperació ‘New Generation EU’.

Tant el pla de xoc com les mesures a mitjà i llarg termini estan imbricats en la ‘Estrategia Española de Ciencia, Tecnología e Innovación 2021-2027’.

 

Primer eix: Investigació i Innovació en Salut, dotat amb 215,9 milions.

La pandèmia de la Covid-19 ha posat de manifest la rellevància de la recerca biomèdica i sanitària i, en particular, la recerca en epidemiologia i en salut pública. Per això, el primer dels tres eixos preveu el reforç de les capacitats humanes i materials en aquest àmbit.

 

Segon eix: Transformació del sistema de ciència i atracció i retenció de talent, amb un pressupost de 523,5 milions.

Les mesures incloses en aquest segon eix tenen un doble objectiu: posar en marxa les reformes estructurals per proporcionar més estabilitat a la carrera professional del personal científic de totes les àrees de coneixement, i dotar de més fons als principals instruments de finançament competitiu de la ciència en totes les seves disciplines.

 

Tercer eix: Impuls a l’R+D+I empresarial i indústria de la ciència, amb un pressupost de 317 milions i altres 508 milions en préstecs a empreses.

El tercer eix respon a la necessitat de millorar la inversió d’empreses en activitats d’R+D+I i la capacitat de col·laboració entre els diferents actors del sistema per facilitat la transferència de coneixement generat, amb 5 mesures que seran executades pel Centre de Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI) dependent del Ministeri de Ciència i Innovació.

 

 

Pla complet: https://t.co/zQssMQJOsV

Nota de premsa: https://t.co/jcbROuru85

Acte de presentació: https://t.co/4B7p5iGDKG

#CienciaParaElFuturo: https://t.co/4UK4skVeYd , https://twitter.com/CienciaGob/status/1281185518202519883?s=20

 

Font: Ministerio de Ciencia y Innovación.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *