Els 4 tipus d'innovació amb Xavier Ferràs en el Fòrum d'Innovació de Terrassa 13/05/2021

El dijous 13 de maig de 17:30 a 19:00, Xavier Ferràs, expert en innovació i estratègia empresarial i professor associat d’Esade, ofereix la ponència “Els 4 tipus d’Innovació” en el marc del Fòrum d’Innovació de Terrassa organitzat per l’Ajuntament de Terrassa amb la col·laboració d’Esade Creapolis.

Els quatre tipus d’innovació empresarial bàsics es representen amb quatre colors:

La “innovació vermella” és la tradicionalment denominada “d’oceà vermell”. És la zona conservadora, on de forma natural s’intenta competir: projectes de millora contínua; innovacions induïdes pel client; innovació de continuïtat per enfortir el nucli de negoci (core business); dinàmiques incrementals d’adaptació als canvis de mercat o de recerca de l’eficiència productiva, etc.

La “innovació blava” és la d’oceà blau. La d’espais de mercat nous, lliures de competidors, que permet obrir segments verges, no prèviament demandats pels consumidors. Aquest tipus d’innovació implica dirigir-se a perfils inèdits d’usuaris, que no han explicitat abans l’existència de les necessitats que anem a cobrir. És un espai de disrupció de mercat abonat per a la innovació tecnològica.

La “innovació blanca”, aparentment irracional, existeix i cobreix una important necessitat: és la Innovació de laboratori. La de l’administració pública, capaç d’invertir importants recursos en projectes sense retorn econòmic aparent. És la zona de la investigació fonamental, de la investigació holística universitària, de la investigació mèdica, o la dels projectes espacials.

La “innovació groga” o “innovació d’or” és la de baix risc amb alt retorn. Actualment és especialment possible a través de plataformes i canals digitals, que permeten provar apps que creixin exponencialment per la xarxa. Són els oceans d’or dels models digitals, de l’economia start-up digitalitzada, del capital risc, etc.

Al llarg de la sessió, s’explicaran tots aquests models d’innovació i s’exploraren les implicacions que té cadascú per a les empreses.

Xavier Ferràs és professor titular d’Adreça d’Operacions, Innovació i Ciències de la Dada i director executiu de Business Custom Programs en Esade. Ha estat degà de la Facultat de Negocis i Comunicació de la Universitat de Vic. Fins el 2012, va ser director de la Unitat de l’Agència Catalana de Competitivitat, amb responsabilitat sobre les polítiques de transferència tecnològica, I + D i desenvolupament de clústers a Catalunya. Anteriorment, va ser director de Desenvolupament Empresarial de CIDEM, cap d’innovació, coordinador del Pla d’Innovació Tecnològica de Catalunya (2001-2004) i membre de la comissió d’elaboració del Pla d’Investigació i Innovació (2005-2008).

INSCRIPCIONS FÒRUM D’INNOVACIÓ DE TERRASSA: https://forms.gle/5NZhC128ANgSSTcG7

Per a més informació i consultes, contactar per correu electrònic amb [email protected]

QUÈ ÉS EL FÒRUM D’INNOVACIÓ DE TERRASSA?

L’Ajuntament de Terrassa, amb la col·laboració d’Esade Creapolis, ha posat en marxa el Fòrum d’Innovació, adreçat al teixit empresarial de la ciutat, en especial a mitjanes i grans empreses. El Fòrum consisteix en 8 activitats, distribuïts en 4 blocs, en què es presenten les últimes tendències en la gestió de la innovació i permetran establir contactes i generar sinergies empresarials dins i fora de territori.

Consulta altres activitats del Fòrum d’Innovació de Terrassa:

 

Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i l’FSE en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i per la Diputació de Barcelona.

Logos Servei d'Ocupació de Catalunya, Generalitat de Catalunya, Unió Europea Fons Social Europeu i Diputació de Barcelona

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *