Terrassa, caminant cap al lideratge i la cooperació a escala.
Terrassa compta amb un patrimoni tecnològic, arquitectònic (vapors i modernisme) i museístic únic a Catalunya. La seva trama urbana, en procés de transformació, apunta cap a nous pols de referència i centralitat (metro del Vallès). La ciutat acull projectes emblemàtics com ara el
Parc Audiovisual de Catalunya i la Ciutat de la Creativitat, el Vapor Gran o Bellots II, entre d’altres.
Així és Terrassa
Terrassa exerceix la capitalitat de la comarca del Vallès Occidental, conjuntament amb Sabadell. És la tercera ciutat de Catalunya en població amb 218.535 habitants, malgrat que la seva àrea d’influència arriba fins a un quart de milió de persones. Genera un PIB nominal superior als 4.000 milions d’euros, situant-se en la quarta posició en ciutats amb el major PIB de Catalunya. Comprèn més de 83.000 llocs de treball, més de 6.000 empreses i prop de 13.000 treballadors en règim d’autònoms.
El nucli urbà és un important node de comunicacions per carretera, autopista i ferrocarril. A més, disposa de diverses escoles universitàries.
Distància fins a:
- Barcelona 29 km
- Madrid 621 km
- Valencia 357 km
- La Jonquera 158 km
- Toulouse 298 km
Principals eixos de comunicació:
- Autopista C-58 Barcelona-Terrassa
- Autopista E-9 Barcelona-Manresa
- RENFE cercanías 2 Estaciones (1 en proyecto)
- FGC Metro del Vallès 1 Estación (3 en construcción)
El sector econòmic de major rellevància a Terrassa és el de serveis, tot i que la seva indústria ocupa més del 15% del PIB, seguida dels sectors de la construcció i l’agricultura. Les indústries predominants a la ciutat de Terrassa són la farmacèutica i la metal·lúrgia.
Terrassa, capital econòmica
l sector econòmic
Prop d’un centenar d’empreses integren el sistema d’innovació local:
- Entitats i associacions empresarials
- Entitats financeres
- Hotels i restaurants
- Comerç atractiu
- Turisme de negocis
- Museus tecnològics
Terrassa disposa d’una estructura econòmica diversificada que li permet fer front als nous reptes del canvi de cicle econòmic. Disposa d’una potent xarxa econòmica i social i d’uns instruments acreditats per tal de treballar de forma coordinada amb els agents socioeconòmics de la ciutat.

TERRASSA, CAPITAL EN R+D+I
- 6 Universitats
- 15.000 estudiants
- Concentració d’equips docents i de recerca científic-tecnològics
- 2 Hospitals
- 1 Centre Tecnològic
- 37 grups de recerca
- 9 xarxes d’innovació tecnològica
- Forma part d’importants xarxes de cooperació territorial i de transferència de coneixement.
Terrassa disposa de realitats i potencialitats que li confereixen una singularitat rellevant a Catalunya: la condició de segona ciutat universitària, l’existència de la xarxa de centres tecnològics, empreses d’alt valor afegit, projectes i grups d’investigació de prestigi internacional, cultura del treball, associacions i entitats ben consolidades al territori, infraestructures lligades a la societat de la informació i la comunicació.
TERRASSA I EL SEU SISTEMA D’INNOVACIÓ LOCAL
Destaquem com a clústers consolidats: indústria d’oci i entreteniment, alimentària (sobretot retail alimentari), segments de la salut i teixits tècnics (automoció).
S’identifica també l’existència de nous negocis basats en el coneixement, com ara l’enginyeria òptica i la fotònica i, potencialment, aspectes de l’aeronàutica i l’ecotecnologia.

Terrassa aposta per fer de la innovació i l’emprenedoria una prioritat estratègica, unint esforços, coordinant el treball de tots els agents de la ciutat amb un objectiu comú: convertir el nostre tradicional repte “Innovar per progressar” en un compromís de ciutat.