L’empresa d’Orbital 40 Wismok és especialista en la recerca, el desenvolupament i l’aplicació de noves tecnologies eco-sostenibles. Desenvolupa i aplica nous sistemes d’última generació eficients i ecològics d’extracció de fums, eliminació d’olors i altres compostos orgànics volàtils (COVs), així com l’eliminació de greixos.
L’empresa terrassenca, fundada el 2013, amalgama diferents perfils d’emprenedors i empresaris de la restauració i comercials (Jacob Cobo i Susana Valero), experts en finances (Joaquim Gallen), investigadors com el Dr. Amador Pérez-Tomás del Centre d’Excel·lència Severo Ochoa, Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia a Bellaterra, experts en el sector sanitari com Núria Ribas, sense descuidar la vessant legal amb Xavier Tomàs, conegut despatx de Terrassa.
Des del seu origen, la recerca i desenvolupament, així com la tecnologia, han estat presents al centre de Wismok. Tenen un grau d’experiència únic a Catalunya en diverses tecnologies com els sistemes d’extracció, depuració i anàlisi de gasos, en particular, els filtres electrostàtics (altrament coneguts com ESP) i d’il·luminació d’estat sòlid (LED) per aplicacions industrials. Tot i ser molt jove, Wismok disposa d’un important know-how i un més que notable porta foli de propietat intel·lectual. El setembre de 2014 va obtenir la patent per a eliminar el greix mitjançant llum ultraviolada molt propera al visible, ultraviolat-A o UVA. Van descobrir per primera vegada a tot el món que d’il·luminació UVA és capaç de foto-oxidar la molècula de triglicèrid (triglicèrid: una molècula de glicerol esterificada amb tres àcids grassos). És comú referir-se als triglicèrids com greixos si són sòlids a temperatura ambient i olis si són líquids a temperatura ambient. Durant el procés de foto-oxidació es creen radicals lliures que van erosionant els àcids grassos en un procés en cadena i produint compostos més petits i inofensius com aigua i CO2.
Les aplicacions d’aquesta tecnologia són molt nombroses però són particularment atractives per a eliminar els residus de cuines i electrodomèstics. Wismok es troba per tant en disposició de canviar el paradigma en l’eliminació del greix de cuina a nivell mundial. Fent ús d’una tecnologia neta, (radiació UVA, és a dir radiació natural que ens arriba cada día a través del sol), podríem incidir en la millora de la qualitat del nostre entorn. La tecnologia Wismok evitaria o mitigaria l’ús de productes potencialment perillosos i cancerígens present en els productes de neteja i que acaben vessat en les canalitzacions, en l’entorn i en l’aigua. També suposaria un avantatge per a l’usuari final, que no hauria de netejar els electrodomèstics o la cuina tan sovint. La forta vessant innovadora, ecològica i comercial ha fet que sigui una de les propostes que ha passat el tall del programa de la Comissió Europea H2020 SME. En aquesta proposta els hi acompanya un altre associat d’Orbital 40 (el centre tecnològic LEITAT) així com l’empresa terrassenca Autel.
Font: Wismok