L’estil de vida i les dietes poc saludables augmenten el risc de desenvolupar problemes metabòlics i cardiovasculars. Un equip coordinat pel catedràtic de Farmacologia de la Universitat de Barcelona Juan Carlos Laguna ha estudiat en ratolins els efectes en el metabolisme de les begudes edulcorades amb fructosa, un dels sucres emprats en refrescos i sucs. Els resultats de l’estudi, publicat a la revista científica International Journal of Cardiology (IJC): Metabolic & Endocrine, mostren que el consum d’aquest tipus de begudes en dietes poc saludables faria augmentar el pes corporal, l’acumulació de greix visceral, la hiperlipèmia i l’aterosclerosi, una patologia en la qual s’obstrueixen les artèries, fet que provoca diferents complicacions, com ara infarts, ictus o altres problemes cardiovasculars. En el treball també hi han participat investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’lnstitut IMDEA Alimentació de Madrid.

La fructosa és el sucre de la fruita i un dels edulcorants més habituals en la indústria alimentària. En els darrers anys, nombrosos estudis han relacionat l’alt consum de fructosa o sucres simples amb l’acumulació de greix visceral, l’augment del colesterol i la diabetis, tots ells factors de risc de patologies cardiovasculars. Per aquest motiu, l’alt consum de begudes edulcorades, riques en fructosa, s’ha relacionat amb aquest tipus de malalties.

Els efectes de la fructosa segons la dieta

Els investigadors van analitzar els efectes en el metabolisme del consum de begudes amb fructosa comparant quatre grups de ratolins amb dèficit genètic per al receptor del colesterol LDL, una modificació genètica que els permet desenvolupar aterosclerosis. Cada grup es va alimentar amb un patró alimentari diferent: una dieta estàndard saludable, una dieta amb pinso ric en greixos saturats, carbohidrats refinats i colesterol —equiparable a la dieta occidental poc saludable rica en greixos, l’anomenada dieta western o de cafeteria—, i per últim, aquestes dues dietes afegint fructosa a l’aigua de beguda. «L’objectiu del treball era esbrinar si els efectes del consum de líquids edulcorats amb fructosa en l’aterosclerosi és diferent depenent del tipus de dieta», explica Juan Carlos Laguna.

Més greixos amb les mateixes calories

Els resultats del treball van mostrar que els ratolins que consumien una dieta poc saludable acompanyada de la beguda edulcorada amb fructosa van augmentar significativament els continguts de greixos al fetge i a la sang, així com l’àrea total de l’aterosclerosi a l’origen de l’artèria aorta, en comparació amb les altres dietes. L’empitjorament d’aquests indicadors es va produir tot i ingerir exactament la mateixa quantitat de calories que els ratolins que havien seguit la dieta poc saludable estil occidental, però sense la beguda amb fructosa. «La substitució de les calories provinents de la dieta sòlida per la mateixa quantitat de calories obtingudes amb fructosa líquida va augmentar clarament els nivells de lípids i la lesió aòrtica. Aquests resultats apunten a un efecte nociu específic de la fructosa en el metabolisme», assegura l’investigador.

Tots i les diferències entre ratolins i éssers humans, les similituds en el metabolisme fan que el murí sigui un bon model per estudiar els canvis induïts per la fructosa en humans. Així, l’estudi reforça altres treballs recents que mostren una major sensibilitat dels individus ja obesos als efectes de la fructosa. «Encara que el mecanisme molecular no està clar, els nostres resultats indiquen que la fructosa no seria només un proveïdor de calories en l’alimentació humana, sinó que també tindria un efecte que podria accelerar el desenvolupament de l’aterosclerosi i la malaltia cardiovascular, especialment en persones amb sobrepès i hàbits alimentaris poc saludables», conclou Juan Carlos Laguna.

 Font: Universitat de Barcelona

Deja un comentario

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights